Foredrag

JOAKIM GARFF

 

Forsker, forfatter og foredragsholder

Interessen for Kierkegaard har været i voldsom vækst de seneste årtier – også uden for landets grænser.

 

Søren Kierkegaard er moderne hos både gymnasieelever og den ældre generation.

 

SAK:

 

"Den bedste Kierkegaardbiografi nogensinde."

 

— Weekendavisens kritikerliste

 

Regines gåde:

 

En storslået kærlighedshistorie

Områder:

 

Litteratur, teologi og filosofi

 

 

Foredrag 1:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Du mit hjertes herskerinde

Kierkegaards fortælling om Regine – og Regines egen historie.

• "Du mit Hjertes Herskerinde", kaldte Kierkegaard hengivent Regine, som han danner par med i filosofihistorien, skønt hun i virkelighedens verden var gift med Johan Frederik Schlegel i hen ved et halvt århundre¬de. Denne åbenlyse uorden skyldes en uudgrundelig tiltrækning mellem Søren og Regine, der efter deres dramatiske brud i 1841 mødes påfaldende regelmæssigt inde i kirkernes kølige halvmørke, ude i de københavnske gader eller langs de høje, maleriske volde, hvorved de får tilkende-givet, at platonisk kærlighed ikke er mindre intens end fuldbyrdet erotik.

•Regine har alle dage været noget af en gåde. Af hidtil ukendte breve fra hendes ophold i Dansk Vestindien fra 1855 til 1860 fremgår det, at hun ikke bare var en dekorativ porcelænsfigur uden noget indeni, men en kvinde af kød og blod, meninger og begæringer, fortielser og betroelser. Foredraget skildrer Regines forsøg på at være andet og mere end Kierkegaards litterære livsledsagerske – deriblandt at blive sig selv.

• Foredraget ledsages af billeder fra de tre små tropeøer, som det i 2017 er 100 år siden Dan¬mark solgte til USA for 25 millioner dollars. Derved var et stykke dramatisk danmarkshistorie, som strakte sig over en periode på knap 250 år, formelt afsluttet.

 

Foredrag 2:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Søren Kierkegaard. En introduktion til den globale dansker

• Interessen for Kierkegaards værker og hans person har været i voldsom vækst de seneste årtier – også uden for landets grænser. Forklaringen skal bl.a. søges i hans dybtgående eksistensanalyser og i den profetiske fornemmelse for menneskets situation i en moderne, foranderlig verden.

• Men hvem var han egentlig, denne mærkelige magister, der har opnået global navnkundighed, men selv aldrig nåede længere sydpå end til Berlin? Og hvordan kan man komme ind i hans forfatterskab – og nogenlunde helskindet ud igen?

• Foredraget forsøger sig med nogle svar, hvorefter det står enhver frit for at spørge om alt lige fra det absolutte paradoks til farven på Kierkegaards foretrukne paraply.

 

Foredrag 3:

 

Kierkegaard: dannelse og opdragelse – dengang og i dag

 

• Hvorfor er det fint at tale om dannelse, men gammeldags at nævne ordet opdragelse? Og hvordan kan det være, at vi gerne vil diskutere værdier og livskvalitet, men viger tilbage for at tale om normer og idealer?

• Foredraget følger dannelses- og opdragelsesbegrebets udvikling fra Goethe over Kierkegaard til Emma Gad og kommenterer nutidige fænomener som kompetenceudvikling, selvdannelse og omstillingsparathed.

 

Foredrag 4:

 

Kierkegaards psykologi. Om friheden til at blive sig selv – og en anden

• Kierkegaard var en avanceret psykolog, der takket være sit digteriske geni, sit eget problemfyldte indre og sin jævnlige kontakt med såkaldt almindelige mennesker på gader og stræder kunne skrive psykologiske hovedværker som Begrebet Angest og Sygdommen til Døden.

• Men hvad forstod Kierkegaard ved 'psykologi’, hvordan var hans egen psyke – og hvad er det egentlig, han vil lægge det moderne menneske på sinde?

 

Foredrag 5:

 

Kierkegaard begynder i gymnasiet

• Englænderne kender deres Shakespeare, tyskerne deres Goethe og italienerne deres Dante, men hvor godt kender danskerne egentlig deres Kierkegaard? Det er oplagt at indlede bekendtskabet med Kierkegaard i gymnasiet – og vel kan han være vanskelig, men umulig er han langtfra.

• Præsentationen af Kierkegaards liv, tid og tænkning er afstemt efter elevernes forudsætninger og kredser om emner som identitet, selvværd og den magt, som 'de andre' kan udøve.

 

 

Copyright © All Rights Reserved